Incompany training: Jobcoaching (intern) met certificaat ‘Gecertificeerd jobcoach’

Jan Dijkstra: Een interne jobcoach bij iedere MKB ondernemer kan duurzame inzetbaarheid bevorderen. Jobcoachbureau De Brug B.V. ondersteunt u hierbij.
Meer bedrijven kiezen voor sociale innovatie en een interne jobcoach
De nieuwe economie
De nieuwe economie (een complex aan economische, sociale en technologische veranderingen begonnen kort voor het jaar 2000) is de economie die het welzijn van de mens en het behoud van de natuur centraal stelt. Een meer kennis gebaseerde economie dan een productie gebaseerde economie en geld niet als enige maatstaf voor resultaat. Belangrijke verschuivingen zijn dat in de oude economie een beloning voor werk het uitgangspunt was in plaats van werkgeluk. Dat de bron voor grondstoffen meer is verschoven naar een primair ecosysteem en dat geld meer een middel is geworden en geen doel.
Waarom kiest Baliebeheer voor sociale innovatie?
Sociale innovatie is onherroepelijk verbonden aan betere economische prestaties. Zichtbaar in een direct resultaat per medewerker, meer creativiteit, betere evaluaties voor de onderneming en betere prestaties op de werkvloer. Kortom: rendement! Of anders gezegd, beperking van improductiviteit. Maar het vertaalt zich ook naar een betere relatie met de stakeholders (leveranciers en afnemers) en overheidsinstellingen, door deze als business partner te betrekken en u als sociaal onderneming anders gaan herkennen.
Sociale innovatie en MVO
De definitie van sociale innovatie is: vernieuwing van de wijze waarop gewerkt wordt in organisaties en door individuen. En wel zo dat zowel de arbeidsproductiviteit als kwaliteit van leven daar bij gebaat zijn. Per saldo leidt sociale innovatie niet alleen tot betere economische prestaties binnen een organisatie, maar ook duurzame inzetbaarheid en beter sociaal maatschappelijk welzijn voor zowel de ondernemer als de medewerkers. Dit vergt, binnen de randvoorwaarden van uw onderneming, investeren in mensbeeld en MVO-beleid.
Sociaal zijn klinkt simpel, maar de toepassing in de praktijk is complexer dan het lijkt. Investeren in mensbeeld en optimalisatie van HR-beleid betekent vernieuwing. De juiste inrichting van werkplekken en plaatsing van mensen. Denk hierbij aan maatwerkafspraken, werktijden, werkprestaties, opleiding en training en balans in werk en privé. Uiteindelijk leidt dit wel tot waarde creatie van de onderneming en binnen de nieuwe economie de noodzakelijke balans tussen bedrijfsontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling.
Samengevat: Sociale innovatie, met als resultaat sociaal ondernemerschap is niet alleen strategisch en operationeel. Ook tactisch als het gaat om (sociaal) MVO-beleid. Verandering dus!
Een bedrijfskundige opgave
Een (sociaal) MVO medewerker (veelal binnen HR) heeft een belangrijke rol in adviseur van de organisatie. Meer focus op positieve kenmerken en sterke punten van de medewerker en de vraag stellen hoe deze medewerker bijdraagt aan de ontwikkeling van de organisatie. Dit is de genoemde verschuiving van beloning voor werk naar werkgeluk. Als dit wordt vertaald naar visie en mensbeeld binnen een organisatie (strategisch), maar ook naar menselijke maat en bedrijfsvoering (operationeel), dan is dit de bedrijfskundige opgave en van droom naar daad. De droom is de juiste visie en mensbeeld. De daad is dit te vertalen naar de juiste verhouding vanuit bedrijfsvoering en menselijke maat.
Sociale innovatie, HR en de medewerkers
Tactisch gezien kan dit vanuit HR en als adviseur van de organisatie positief worden beïnvloed op functioneren van medewerkers en bestaansrecht van de organisatie. De organisatie kan samen met HR op een juiste manier faciliteren voor de medewerkers. Feitelijk betekent dit een stukje regie uit handen geven aan de medewerkers. Hierdoor kunnen medewerkers beter omgaan met veranderingen binnen de organisatie, leidt dit tot beter aanpassingsvermogen en stimuleer je medewerkers zelf ook aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid.
Uitgangspunten zijn, dat je zelf invloed kunt uitoefenen op je werksituatie, je nieuwsgierig bent naar jezelf en je omgeving, het besef dat het belangrijk is je voor te bereiden op de toekomst en geloof in je eigen kunnen als het gaat om het maken van de juiste beslissingen voor jouw duurzame inzetbaarheid.
Als je de bedrijfskundige opgave bundelt binnen HR-beleid en de medewerkers, dan is dit de basis voor sociale innovatie en uiteindelijk duurzame inzetbaarheid. Dit wordt samengevat in het (sociaal) MVO-beleid van Baliebeheer.
Participatiewet
Vaak wordt bij sociaal ondernemerschap (of inclusief ondernemerschap) gedacht aan alleen het in dienst nemen van mensen met een achterstand of met een beperking vanuit het UWV of gemeenten. Dit is een algeheel misverstand. Een onderdeel van sociaal ondernemerschap kan zijn het in dienst nemen van mensen met een achterstand of een beperking. Hier kan beleid op gevoerd worden.
In de praktijk wil de overheid graag zaken doen met sociaal ondernemingen. Dit wil de overheid vanuit de gedachten dat sociaal ondernemingen hun focus hebben op participatie. Hiervoor is in 2015 de zogeheten Participatiewet onder verantwoordelijkheid van de gemeenten ingevoerd. Deze wet heeft weinig effect, omdat het in dienst nemen van mensen met een achterstand (langdurig in de bijstand) is gelijk gebleven en mensen met een beperking (met indicatie vanuit het doelgroepenregister) weliswaar qua baankansen iets ie toegenomen, maar duurzame inzetbaarheid en inkomen is achteruitgegaan. De aannames en opstartproblemen bij gemeenten hebben hier een rol gespeeld, maar ook de onwetendheid bij ondernemers als het gaat om regelgeving en compensatie voor het in dienst nemen van iemand met een beperking. De auteur pleit hier voor het aanstellen van een interne jobcoach (mogelijk binnen HR) bij iedere onderneming. Die naast het ontlasten van de ondernemer ook het aanspreekpunt kan zijn voor overheidsinstellingen als businesspartner en hierdoor gezamenlijk duurzame inzetbaarheid kunnen bevorderen.
Een interne jobcoach bij iedere ondernemer kan duurzame inzetbaarheid bevorderen. Jobcoachbureau De Brug B.V. ondersteunt u hierbij. Meer informatie op https://www.jcbdebrug.nl/trainingen/.